Pārlekt uz galveno saturu

Iesaisties pārmaiņu veicināšanā pārtikas sistēmā

Attēla autors: No LLU arhīva

Eiropas Savienības projekts COCOREADO ir sācis veidot Eiropas vēstnieku tīklu, piedāvājot iespēju jauniem aktīvistiem iesaistīties pārmaiņu praktiskā veicināšanā pārtikas sistēmā. Projekta nolūks ir izraudzīties  40 cilvēkus, kurus aizrauj  pārtikas un lauksaimniecības jautājumi un kuri popularizētu projekta mērķi līdzsvarot lauksaimnieku situāciju pārtikas sagādes ķēdēs un atjaunot saiknes starp Eiropas lauksaimniekiem un patērētājiem. 40 izvēlētie cilvēki, vēstnieki, piedalīsies projekta apmācībās, kas stiprinās viņu spējas veicināt ilgtspējīgas pārmaiņas pārtikas sistēmās.

Lai kļūtu par vēstnieku, sekojiet šai saitei.

Pārtikas un lauksaimniecības aktīvistiem ir svarīga loma sociālo inovāciju radīšanā laukos un pārtikas sistēmās: viņi veicina lauku uzņēmumu un kopienu spējas kopradīt inovācijas. COCOREADO projektā šos aktīvistus sauc par vēstniekiem.

Divarpus gadu garumā COCOREADO stiprinās vēstnieku spējas veicināt inovatīvas un ilgtspējīgas pārtikas sagādes ķēdes, piedāvājot trīs apmācību moduļus Beļģijā, Spānijā un Latvijā un citus (tiešsaistes) pasākumus. Tajos vēstniekiem tiks sniegtas nepieciešamās zināšanas, prasmes un pārliecība, lai sniegtu mērķtiecīgu informāciju un atbalstītu citus  vietējo kopienu pārstāvjus (iniciatīvas, uzņēmumus, NVO u.c.), kuri ir ieinteresēti un/vai aktīvi darbojas inovatīvās pārtikas sagādes ķēdēs. Projekts arī sniegs vēstniekiem rīkus, kas ļauj kritiski izvērtēt esošās pārtikas prakses un kopīgi izstrādāt jaunas iniciatīvas. Projekta ietvaros vēstniekiem būs pieejami dažādu organizāciju un ekspertu atbalsta tīkli. Vēstniekiem būs arī iespēja pretendēt uz projekta piešķirto sākumfinansējumu 10000 eiro apmērā, lai īstenotu savas inovatīvas pārtikas sistēmas iniciatīvas.

Projektu COCOREADO finansē Eiropas Savienības inovāciju un pētniecības programma “Apvārsnis 2020”. Tā nosaukums COCOREADO ir iedvesmojies no esperanto valodas vārda “koprade”. Projekta mērķis ir uzlabot lauksaimnieka kā individuāla un centrāla dalībnieka stāvokli inovatīvās pārtikas sagādes ķēdēs un publiskajos pārtikas iepirkumos. Projektā tiek izmantota daudzdalībnieku pieeja un lauksaimniecības zināšanu un inovāciju sistēmas ietvars. Ietekmes palielināšanai tas izmanto trīskāršu pieeju, kas ietver labās prakses, projekta vēstniekus un fokusu uz jaunatni. Projektā ir iesaistīti gan akadēmiskie, gan lauksaimniekiem pietuvināti partneri no visas Eiropas, tādējādi aptverot dažādus reģionus ar to īpatnībām, šķēršļiem un iespējām labo prakšu izplatīšanai un jauniem risinājumiem.

Vairāk par projektu un vēstnieku apmācības programmu varat lasīt COCOREADO mājas lapā https://cocoreado.eu/. Latvijā projektu īsteno zinātniskais institūts Baltic Studies Centre.

Fotogrāfijai ir ilustratīva nozīme

Pievienots 27/09/2021