Pārlekt uz galveno saturu

Mecenāts Uldis Šalajevs pasniedz 11. stipendiju LLU PTF 3. kursa studentei

Attēla autors: No LLU arhīva

Ilgadījais jauno inženieru studentu atbalstītajs, Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) absolvents un mecenāts Uldis Šalajevs personīgi pasniedza savas stipendijas sertifikātu 2017./2018. studiju gada rudens semestra inženierzinātņu studentei Elīnai Šternai -  Valdekas pilī Jelgavā. E.Šterna-Stirne studē LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) 3. kursā bakalaura studiju programmā "Pārtikas zinības".

"Priecājos, ka Latvijā ir zinātkāri, enerģiski, potenciālie inovatīvu produktu jaunie ražotāji. Latvijai ir nepieciešami jaunie talanti, jaunie inženieri, kuri ir ne tikai konkurētspējīgi Eiropas, bet arī pasaules tirgos!" uzsver mecenāts Uldis Šalajevs.

Elīna Šterna-Stirne izsaka pateicību LLU Attīstības fonda Stipendijas piešķiršanas komisijai, uzsverot ka "šis materiālais atbalsts palīdzēs man sevi pilnveidot".

E. Šterna Stirne, dzimusi Vidzemē Baltijas jūras piekrastē Jurmalā, jau kopš 8. klases sapņojusi kļūt par pavāru. Jau agrā bērnībā viņa kopā ar vecmammu gatavoja dažādus konditorejas izstrādājumus. Studente, uzrādot labus akadēmiskos rezultātus LLU PTF inženierzinātnēs, ir ieguvusi arī LLU mācībspēku atzinību par savu aktīvo darbību zinātniskajā darbībā. Piemēram, Elīna plāno šajā studiju gadā uzsākt pētniecisko darbību saistībā ar bišu produktu izpēti, precīzāk, kopējo antioksidantu satura izmaiņas dažādi apstrādātos ziedputekšņos uzglabāšanas laikā. Antioksidanti pasargā organismu no brīvo radikāļu iedarbības, tāpēc svarīgi zināt antioksidantu daudzumu pēc uzglabāšanas. Vairāki avoti liecina, ka ziedputekšņi kalpo kā izcils uztura bagātinātājs, kurš var aizstāt dzīvnieku valsts produktus, jo satur organismam nepieciešamās neaizstājamās aminoskābes, kā arī citas uzturvielas. Līdz šim šāds pētījums netika veikts, tāpēc studente uzskata šo pētījumu par produktīvu ieguldījumu nākotnē. Elīna arī norāda, ka "šobrīd ir ļoti populāri  produkti, kuri ir  bez glutēna un bez laktozes" un uzskata, ka "ražošanas tehnoloģijas, lai ražotu produkciju ar sastāvdaļu ierobežojumiem, var attīstīt līdz tādam līmenim, ka šāda veida produkcija ir pieejama katram patērētājam, un, iespējams, padarot to veselīgāku." Jaunieti LLU mācībspēki raksturo kā apzinīgu, centīgu un atsaucīgu inženierzinātņu studenti. Vairāki uzņēmēji, pie kuriem E.Šterna-Stirne ir papildinājusi savas praktiskās iemaņas, piem., a/s "Tukuma piens" un SIA "Lāči", novērtē viņas augsto atbildības sajūtu. Elīnai, mācoties Bulduru Dārzkopības vidusskolā, programmas "Euroscola" ietvaros bija iespēja doties apmaksātā braucienā uz Eiropas Parlamentu Strasbūrā, Francijā. 2015. un 2016. studiju gados jaunietei par labām sekmēm studijās četrus semestrus pēc kārtas bija iespējams studēt LLU ar valsts stipendijas atbalstu, saņemot ik mēnesi EUR 99,60.

LLU Attīstības fonda (LLU AF) Stipendijas piešķiršanas komisiju š.g. 11.septembrī vadīja LLU AF valdes priekšēdētajs Kaspars Vārtukapteinis, klātesot: Guntim Andersonam, LLU Vides un būvzinātņu fakultātes asociētajam profesoram; Gintam Birzietim, LLU Tehniskās fakultātes profesoram; un Aleksejam Orlovam, LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes 2.kursa studentam. Stipendijai bija pieteikušies trīs kandidāti.

U. Šalajeva stipendija tiek finansēta no viņa personīgajiem ietaupījumiem, par to nesaņemot nodokļu atlaides, un to konkursa kārtībā kopš 2012.gada 16.janvāra piešķir vienam stipendiātam uz vienu studiju semestri, izmaksājot €171/mēnesī. Iepriekšējie Ulda Šalajeva stipendijas laureāti ir: Agnese Čamane (2016./2017.; Lielvārdes novads), Alise Trifane (2016./2017.; Gulbenes novads), Agnese Līva Gilnere (2015./2016.; Jelgavas novads), Kaspars Romanovskis (2014./2015.; Talsu novads), Jānis Bērziņš (2014./2015.; Ozolnieku novads), Anita Solima (2013./2014.; Ogres novads), Samanta Jankovska (2013./2014.; Jelgavas novads), Toms Karaša (2012./2013.; Bauskas novads), Zane Zeltiņa (2012./2013.; Madonas novads) un Agnese Gailuma (2011./2012.; Ozolnieku novads).

Uldis Šalajevs (Vidzemnieks no Madonas novada) ir stažējies Eiropas Parlamentā 2010.gadā un vēlāk strādājis ES diplomātiskajā dienestā (EEAS) Briselē. Kopš 2013.gada strādā Eiropas Komisijā Briselē. U.Šalajevs ir pašreiz izsludinātā Latvijas mēroga eseju konkursa "Latvijas nākotne … Eiropā" jauniešiem vecumā līdz 35 gadiem idejas autors un tā vadītājs. Viņš ir absolvējis Ērgļu arodvidusskolu, Avansas Universitāti Nīderlandē, tā pat arī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Informācijas tehnoloģiju fakultāti 2007.gadā. Jaunietis kopš 2009.gada strādā ES institūcijās Briselē, ikdienā komunicējot angļu, vācu, franču un krievu svešvalodās.

Papildus informācija:

- TV intervija ar Uldi Šalajevu "Pēdējos gados ar mecenātismu sāk nodarboties arī gados jaunāki cilvēki" (LNT Ziņu Top 10, Kristīne Ozolniece, 07.05.2017.; skat. raidījumā audio-interviju sižetu sākot ar 08:06 līdz 14:10)

- Ulda Šalajeva stipendija (http://www.llu.lv/lv/ulda-salajeva-stipendija)

- Beļģijas Latviešu Ziņas: Intervija ar Uldi Šalajevu. "Ziedot daļu atalgojuma cēlam mērķim" (04.12.2016.).

Pievienots 10/10/2017