Pārlekt uz galveno saturu

Igors Šepeļevs: Gadu praktizējies Minesotas universitātē un atgriezies, lai veidotu akadēmisko karjeru LLU

Attēla autors: No LLU arhīva

Stipendijas iegūšana, nokļūšana Minesotas universitātē (ASV), strādāšana pie pasaulē pazīstama mikrokapsulācijas pētnieka un profesionālo kontaktu nodibināšana ar vadošajiem zinātniekiem citās valstīs ir stāsts nevis par kādu nezināmu ģēniju vai īpašu veiksminieku, bet par LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes doktorantu Igoru Šepeļevu, kurš savulaik pieteicās Baltijas-Amerikas Brīvības Fonda prakses stipendijai un to ieguva.

2015. gada pavasarī Igors pamanīja LLU mājaslapā publicētu informāciju par iespējām pieteikties Baltijas-Amerikas Brīvības fonda stipendiju konkursā, kas dod iespēju studējošajiem pieteikties prakses vai pētniecības stipendijām un gadu praktizēties vai veikt pētījumus kādā no ASV zinātniskajām iestādēm, uzņēmumiem u.c. organizācijām. Laiks bija atlicis pavisam maz, taču Igors sāka kārtot visus nepieciešamos dokumentus ar mērķi piedalīties konkursā.

“Biju sācis studijas otrajā doktorantūras gadā. Pirmo reizi uzzināju par stipendiju konkursu vienu nedēļu pirms pieteikšanās beigām. Es paspēju sagatavoties, bet motivācijas vēstule bija ļoti švakra – gatavota pēdējā naktī. Pēdējā pieteikumu dienas rītā vēl skrēju uz mūsu Valodu centru, lai dabūtu oficiālu apstiprinājumu, ka es zinu angļu valodu. Visus dokumentus aizsūtīju stundu pirms beigām. Nekas nesanāca, mani pat uz interviju neuzaicināja. Toties pēc pāris mēnešiem mēģināju vēlreiz, jo pieteikšanās stipendijām ir divas reizes gadā. Nākamajā reizē rakstīju motivācijas vēstuli divus mēnešus. Pieteikumu iesniedzu oktobrī, decembrī mani apstiprināja un nākamā gada maijā es aizbraucu,” par pieteikšanos konkursam stāsta Igors.

Kā viņš atzīst, viss turpmāk nenoritēja tik raiti, jo pēc stipendijas iegūšanas sākās prakses vietas meklējumi ASV, kur palīdzēja fonda koordinators. Izvēles iespējas bija plašas - no Baltā nama un Silīcija ielejas līdz pat universitātēm un zinātniskajiem institūtiem. Sākotnēji Igors meklēja prakses vietu uzņēmumos, taču, saņēmis 30 atteikumus, paklausījis koordinatora ieteikumam un pieteicies praksei Minesotas universitātē.

“Mans atteikumu skaits ne tuvu nav rekords. Viens puisis bija ieguvis 200 atteikumu, jo iegūt prakses vietu uzņēmumos ASV ir grūti, taču ne neiespējami. Man izdevās nokļūt Minesotas universitātē, kur es pavadīju 12 mēnešus strādājot par asistentu pie profesora Dr. Gary A. Reinecciusa. Profesors pasaulē ir zināms kā garšas maņas ietekmējošo ķīmisko vielu (flavor compounds) un mikrokapsulācijas pētnieks. Šāds pagrieziens bija pat labāks, ņemot vērā manu vēlmi nākotnē attīstīt zinātnisko un akadēmisko karjeru pārtikas zinātnē. No pirmās prakses dienas man bija iedota brīva diennakts piekļuve praktiski visām universitātes telpām un biju atbildīgs par sava darba vadītāja laboratorijas uzturēšanu un laboratorijas aprīkojuma tehnisko stāvokli (ieskaitot daudzu simtu tūkstošu dolāru dārgas iekārtas), veicu pētījumus pēc pasūtījumiem, strādāju ar studentiem un pildīju citus pienākumus,” stāsta Igors.

ASV gūto pieredzi Igoram ir grūti novērtēt, jo to uztver kā unikālu iespēju dzīvē un nozīmīgu atspēriena punktu turpmākajai karjerai. Turklāt pēc prakses beigām viņš izmantojis iespēju ar auto apceļot 20 ASV štatus un iepazīt amerikāņu kultūru, vidi un dabu.

Jūlijā Igors atgriezās Latvijā, lai turpinātu doktorantūras studijas PTF un īstenotu savu sapni par akadēmisko karjeru. Šobrīd jau ir sperts nopietns solis tā īstenošanā, jo no rudens Igors vairs nav tikai LLU doktorants, bet arī zinātniskais asistents Valsts pētījumu programmā. Pateicoties iegūtajiem profesionālajiem kontaktiem viņš studiju nolūkos jau ir piedalījies kursos Brazīlijā, pirms tam mācījies nedēļu Vācijā un viesojies Ukrainā.

Baltic-American Freedom Foundation (BAFF) dod lielisku iespēju Baltijas reģiona studentiem iegūt praktisko pieredzi, strādājot vadošos ASV uzņēmumos un organizācijās. Izvēlētie kandidāti tiek nodrošināti ar visu nepieciešamo, ieskaitot vīzu, stipendiju un apdrošināšanu. Nākamais pietiekšanās posms programmai ir līdz oktobra beigām. Vairāk informācijas par prakses iespējam BAFF ietvaros var saņemt BAFF mājas lapā www.balticamericanfreedomfoundation.org/internship/ .

Lai uzzinātu vairāk par Baltijas-Amerikas Brīvības Fonda (BAFF) stipendijām un atbalsta programmām, kas veicina zināšanu apmaiņu starp Baltijas valstīm un ASV, LLU studējošie aicināti apmeklēt informatīvo semināru 11. oktobrī plkst. 12.30 LLU Senāta zālē (278. auditorija).

Pievienots 05/10/2017