Pārlekt uz galveno saturu

Par vistu olu eļļas ieguves metodes izstrādi saņem doktora grādu

Attēla autors: No LLU arhīva

12. aprīlī Pārtikas zinātnes nozares promocijas padomē promocijas darbu “Vistu olu eļļas ieguve un kvalitāte” aizstāvējis Aleksandrs Kovaļčuks un ieguvis doktora grādu inženierzinātnē. Promocijas darba zinātniskā vadītāja ir asoc. profesore, Dr. sc.ing. Māra Dūma un zinātniskais konsultants ir profesors, Dr. chem. Viesturs Kreicbergs.

Promocijas darba mērķis ir izstrādāt olu eļļas ekstrakcijas metodi un analizēt iegūtās olu eļļas ķīmisko sastāvu. Promocijas darbā pētīta organisko šķīdinātāju ietekme uz olu eļļas kvalitātes rādītājiem un bioloģiski aktīvo vielu saturu, noteikts piemērotākais šķīdinātājs olu eļļas ekstrakcijai no svaiga olu dzeltenuma un pētīta karotinoīdu, fosfolipīdu un holesterīna dinamika olu eļļas ekstrakcijas procesā.

Tāpat A. Kovaļčuks arī analizējis faktorus, kas ietekmē bioloģiski aktīvo vielu saturu olās, noteicis olu eļļas kvalitātes rādītājus uzglabāšanas laikā un izvērtējis tās izmantošanas iespējas majonēzes pagatavošanā.

Izstrādātajai metodei ir gan zinātniska, gan tautsaimnieciska nozīme, jo olu dzeltenuma pārstrādes metode nodrošina plašākas iespējas pārtikas ražotājiem produkcijas realizācijā. Ne mazāk svarīgs faktors ir olu eļļas izmantošana citu produktu ražošanā, nodrošinot tiem olai raksturīgo garšu, smaržu un krāsu, bet novēršot problēmas, kas saistītas ar indivīdu olbaltumvielu alerģiju.

Jaunais zinātnieks ir secinājis, ka pēc viņa izstrādātās šķīdinātāju ekstrakcijas metodes radītā olu eļļa ir augstvērtīga un kvalitatīva. Tās izmantošana majonēzes pagatavošanā bagātina produktu ar polinepiesātinātām taukskābēm un D vitamīnu.

Plašāk ar A. Kovaļčuka izstrādāto metodi un pētījuma rezultātiem iespējams iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Pievienots 12/04/2017