Pārlekt uz galveno saturu

Iepazīstina nozares pārstāvjus ar pākšaugu pētījuma rezultātiem

Attēla autors: No LLU arhīva

6. aprīlī Agroresursu un ekonomikas institūta Priekuļu pētniecības centrā notika seminārs “Pākšaugi pārtikai un lopbarībai: uzturvērtība, šķirnes un audzēšana”, kas pulcēja zinātniekus, pākšaugu audzētājus un produktu ražotājus.

Seminārā Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki stāstīja par zirņu un pupu nozīmi cilvēka uzturā un inovatīviem  pākšaugu produktiem,  kas izstrādāti laboratorijās. Uzņēmēji tika iepazīstināti ne tikai ar pākšaugu produktiem, bet LLU Lauksaimniecības fakultātes zinātnieki arī iepazīstināja ar pākšaugu šķirņu daudzveidību un to piemērotību audzēšanai un izmantošanai, akcentējot optimālo pākšaugu audzēšanas tehnoloģiju izvēli.

Semināra otrā daļa tika veltīta gumiņbaktēriju pielietošanas lomas un efektivitātes vērtējumam pākšaugu sējumos, pākšaugu slimībām, zirņu un pupu piemērotības izvērtējumam slaucamo govju un broilercāļu ēdināšanai, kā arī pākšaugu izmantošanai pārtikā un jaunu produktu ražošanas iespējām.

Semināra laikā klātesošajiem bija iespēja nogaršot projektā pētītos pākšaugus, savukārt pusdienās dalībnieki tika aicināti nobaudīt zirņu produktus.

Seminārs tika organizēts 7. ietvara projekta „Ilgtspējīgu tehnoloģiju izstrāde pākšaugu audzēšanai un to izmantošanas veicināšana proteīna nodrošināšanai Eiropā pārtikas un lopbarības ražošanai” ietvaros un tajā tika ziņots par projektā iegūtajiem rezultātiem. Projekta “Eurolegume” (FP7 61378) mērķis ir sekmēt tauriņziežu ilgtspējīgu ražošanu, jaunu šķirņu veidošanu, kā arī inovatīvu pārtikas produktu un lopbarības ražošanu. Projektā kopumā piedalās 18 partneri no 10 Eiropas Savienības valstīm.

Pievienots 07/04/2017